Un tînăr de la Ungheni vinde legume în toate rețelele de supermarket din țară, dar și în România

Am ales să activez în agricultură. Nu am vrut să plec peste hotare, nici să activez într-un alt domeniu”, spune tînărul antreprenor de 33 de ani Ștefan Popa de la Cornești, Ungheni.

După absolvirea Facultății de Economie de la București a decis să revină în țară și să preia afacerea de familie în domeniul producerii legumelor, dezvoltată pe parcursul a zeci de ani de tatăl său. A creat întreprinderea SC ”Prut Umpex” și a cultivat tradițional primele terenuri cu legume, dar rezultatele obținute nu erau cele pe care și le-a dorit.

”În anul curent am schimbat abordarea și am început să producem legume conform noilor tehnologii. Am obținut rezultate foarte bune – circa 95 tone de ceapă la hectar. Am fost nevoiți să arendăm terenuri în satul Cucuruzeni, Orhei, pentru că zona noastră este problematică în ceea ce ține de accesul la apă pentru irigare. Am decis să investim într-o regiune cu riscuri mai mici și am instalat la cîmpul cu legume un sistem de irigare prin picurare”, relatează tînărul.

Activitatea de ambalare și distribuire a legumelor întreprinderea a început-o cu doi ani în urmă. Inițial, sortarea legumelor se făcea manual, iar ambalarea cu ajutorul unui utilaj foarte simplu, achiziționat cu 6 mii de euro. Totuși, aceasta presupunea implicarea unui număr de 30 de muncitori care reușeau să sorteze zilnic o cantitate de 7 tone de legume – prea mică pentru a face față cererii de pe piață.

”În momentul în care am încheiat primele contracte cu rețelele de supermerket din Chișinău a apărut ideea că trebuie să ne extindem, să progresăm la capitolul ambalaj. Am decis că trebuie să depunem eforturi, să facem investiții și să mergem în pas cu standardele pe care le-am văzut în țările europene, dar nu dispuneam încă de resursele necesare”, a relatat Ștefan Popa.

În anul 2014, întreprinderea a început să lucreze cu rețelele de supermarchet din România, a încheiat un contract cu Metro România pentru livrarea cepei. La etapa inițială, a întîmăpinat dificultăți mari la capitolul ambalaj și asigurărea calității. A fost un imbold pentru ”Prut Umpex”. Conducătorul întreprinderii a decis să achiziționeze o linie de sortare și ambalare care să le ofere condiții mai bune de activitate.

Ștefan Popa a accesat un credit de 123 mii euro prin intermediul Programului Compact. A fost suma de care mai avea nevoie pentru a procura și a instala linia automatizată de sortare și ambalare a legumelor care a costat 431 mii euro.

”Creditul Compact mi s-a părut cel mai avantajos pentru că acorda și o serie de facilități referitor la scutirea de taxe, dar și rata dobînzii foarte atractivă. Recunosc că a trebuit să muncim pentru a  a obține aceste facilități. Din păcate, în prezent, fără ajutor din partea proiectelor, dar și a statului producătorii agricoli nu reușesc să facă investițiile necesare. Cu ajutorul Programului Compact am reușit să cumpărăm cea mai performantă linie de sortare a legumelor din Moldova”, afirmă antreprenorul.

Legumele comercializate de SC ”Prut Umpex” sunt de producție proprie, dar și colectate de la producătorii mari de legume din Moldova care, în urma instituirii embargoului la producția de origine vegetală de către Rusia, întîmpină mari probleme la comercializare producție. Calitatea legumelor livrate este strict verificată în primul rînd de SC ”Prut Umpex”, iar apoi de rețelele de magazine.

”Ambalăm și comercializăm ceapă, morcov, cartof și sfeclă roșie. Suntem foarte solicitați, dar nu ne putem asuma riscul de a vinde produse necalitative. Investim și sperăm să obținem succese. Acum traversăm o perioadă mai dificilă, investițiile sunt mari, dar cred că vom depăși toate greutățile”, spune tînărul antreprenor.

Linia de sortare și ambalare instalată recent, asigură un aspect comercial atractiv al mărfii, dar oferă și condiții de lucru mai bune pentru cei 9 angajați ai SC ”Prut Umpex”. Fiecare sac cu legume este cîntărit și ambalat automat. Marjă de eroare nu există. Capacitatea maximă de împachetare este de 100 tone/zi, ceea ce le-ar permite, în viziunea tînărului, să livreze legume către toate magazinele Metro din Europa. SC ”Prut Umpex” nu a avut relații comerciale cu piața rusă, deci nu a fost afectată de embargoul impus de această țară. La îndemnul părinților, dezamăgiți de comportamentul pe care l-au avut mereu din partea
partenerilor ruși, Ștefan Popa s-a orientat din start către piața europeană – cu cerințe foarte mari, dar stabilă.

”În anul curent am exportat și mere în rețeaua Metro România, dar am întîmpinat greutăți din cauza că nu am avut capacități de sortare a merelor după culoare. Este destul de greu ca producătorii din Moldova să poată oferi în prezent calitatea I sau Premium. Manual este ireal să sortăm. În acest caz, putem vinde în supermarkete marfa necalibrată, dar la prețuri foarte reduse. Am văzut diferența de preț atunci cînd am livrat la Metro România calitatea I, dar recepția s-a făcut după calitatea a III-a, doar pentru că merele nu au fost sortate după culoare. Planificăm să facem investiții adiționale pentru ca să instalăm o linie de sortare și ambalare a fasolelor, să achiziționăm și o combină de colectat fasole. Dorim să construim un frigider cu o capacitate de 6 mii tone, unde vom amenaja și spațiu potrivit pentru ambalarea legumelor și fructelor”, spune antreprenorul.

Ștefan Popa afirmă cu mîndrie că vrea să contribuie la dezvoltarea agriculturii Republicii Moldova. Consideră că agricultura este domeniul cu cele mai multe riscuri, dar poate fi și profitabilă, dacă respecți tehnologia și te asiguri de calamități. 

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.