Apa pentru irigare tot mai aproape pentru producătorii agricoli

Mai bine de 5 km de țevi pentru magistralele sistemelor de irigare Criuleni și Lopatna au fost instalate, echipamentul uzat și defectat de la stațiile de pompare a fost demontat, iar clădirile stațiilor de pompare sunt în proces de reconstrucție. Consorțiul companiilor de construcție Hidroconstrucția & IAMSAT Muntenia sunt în toiul lucrărilor de reabilitare a celor două sisteme de irigare, aprobate de Asociațiile Utilizatorilor de Apă de Irigații din aria acestor sisteme. Potrivit planului prezentat de companiile de construcție, pentru lunile de toamnă, sunt preconizate lucrările de instalare a țevilor de absorbție, demontare a utilajului vechi din stațiile de pompare, efectuarea lucrărilor de excavare și instalare a magistralelor. Totodată, lucrările de reabilitare vor continua și în perioada rece a anului, în special în stațiile de pompare, deoarece acestea pot fi efectuate chiar și cînd temperatura de afară este sub zero.

Conform prevederilor contractului, companiile românești Hidroconstrucția & IAMSAT Muntenia dispun de 18 luni pentru reabilitarea sistemelor de irigare Criuleni și Lopatna. Valoarea contractului este de circa 8,3 milioane USD și prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern și eficient, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea a 85% din rețeaua de distribuție a apei cu țevi din  polietilenă de  densitate înaltă, înlocuirea a 100% din hidranți, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat etc.

În rezultatul reabilitării celor două sisteme centralizate de irigare vor fi extinse suprafețele de teren irigat la Lopatna de la 50 de hectare la 509 hectare, iar la Criuleni de la 120 de hectare la cca 760 de hectare.

Sunt pe ultima sută de metri negocierile cu compania care va efectua lucrările de reabilitare a altor 4 sisteme de irigare de pe râul Nistru: Jora de Jos (raionul Orhei), Coșnița (raionul Dubăsari), Puhăceni și Roșcani (raionul Anenii Noi).

Pe 30 septembrie au fost deschise ofertele companiilor de construcție care vor să participe la reabilitarea sistemelor de irigare de pe rîul Prut: Blindești (raionul Ungheni), Grozești (raionul Nisporeni) și Leova Sud (raionul Leova). La concurs au fost prezentate șase oferte din partea companiilor din România, Azerbaidjan, Germania, Rusia, Franța și Portugalia. Ofertele financiare prezentate variază de la 18 pînă la 48 mil. dolari SUA în funcție de sistemele de irigare.

În aria celor trei sisteme de irigare de pe rîul Prut activează peste 1300 de producători agricoli și doar sistemul de irigare Grozești funcționează și irigă circa 100 de hectare de teren agricol. După reabilitare însă sistemele de irigare Grozești, Blindești și Leova Sud vor putea iriga peste 2667 de hectare de teren agricol și vor oferi posibilitate de a efectua investiții private pentru extinderea ulterioară a suprafeței irigată pînă la circa 1300 de hectare.

În Republica Moldova sunt peste 70 de sisteme de irigare, acum 30-40 de ani. În prezent acestea sunt parțial funcționale și se află într-o stare avansată de degradare. Programul Compact și-a propus să reabiliteze pînă la 11 sisteme de irigare. Potrivit proiectelor tehnice, conductele din azbociment necesită substituire,  majoritatea țevilor de distribuire a apei sunt defectate, hidranții și vanele de aerisire lipsesc, pompele sunt deteriorate și necesită înlocuire iar clădirile sunt distruse.

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.