Activități

Scopul major al acestei activităţii este reabilitarea şi asigurarea funcţionalităţii a pînă la 11 sisteme de irigare, care vor permite deservirea a peste 15 mii ha de terenuri agricole situate în circa 30 de localităţi.

Din cele 11 sisteme de irigare, 6 sisteme: Jora de Jos, Lopatna, Coşniţa, Criuleni, Puhăceni, Roşcani sunt amplasate în bazinul hidrografic Nistru şi 5: Chircani-Zîrneşti, Blindeşti Grozeşti, Leova Sud, Cahul sîn situate în bazinul hidrografic Prut.

Sistemele ce for fi reconstruite au fost selectate de către Corporaţia Provocările Mileniului în funcţie de eficienţa acestora sub aspectul ratei rentabilităţii economice.

Această activitate este o premieră pentru Republica Moldova, deoarece nici o organizaţie internaţională nu a investit pînă în prezent în infrastructura de irigare.

Reconstrucţia şi modernizarea sistemelor de irigare le va permite producătorilor agricoli să aplice tehnologii avansate de cultivare, să-şi sporească volumele de produse agricole cultivate, să-şi majoreze de cel puţin trei ori veniturilor obţinute din cultivarea fructelor şi legumelor datorită irigării, să-şi evalueze la un preţ mai înalt, datorită accesului la apă pentru irigare.

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.