Realizări

Perspectivele de a avea apă pe terenurile agricole devin tot mai reale

Conform ultimelor informații, prezentate în luna martie curent de FPM Moldova membrilor Consiliului de Observatori, dacă mersul lucrărilor va continua în același ritm sporit, atunci cel puțin trei sisteme de irigare noi vor fi date în exploatare mai devreme cu două luni.

Agricultura moldovenească devine mai competitivă cu sisteme de irigare moderne

Primul sistem de irigare a fost lansat la finele lunii octombrie curent la Criuleni. Pentru reabilitarea acestuia din programul Compact au fost investite circa 4,7 milioane USD, iar sistemul renovat va asigura accesul la apă pentru 778 de hectare de teren.

Expozițiile stimulează noi exporturi

Contractul de câteva milioane de dolari SUA, încheiat cu rețeaua de supermarketuri Kransoye Beloye din Federația Rusă, este rezultatul participării companiei For-tuna Plus la expoziția ProdExpo din Moscova, în februarie 2014. Participarea la acest eveniment a fost facilitată de Proiectul ACED.

Legumele de import vor pierde teren pe piaţa Moldovei

În ultimul timp, întreprinderea agricolă „Tudor Chiriac” primeşte mai multe oferte comerciale şi din partea altor magazine. Doar că acestea, precum şi vechii parteneri comerciali, deja insistă asupra măririi sortimentului legumelor furnizate. O altă cerinţă este cea de extindere a termenilor de livrare, aşa cum consumatorii tot mai des cer legume moldoveneşti şi nu turceşti, mai ales în extrasezonul agrar din ţara noastră.

Majoritatea creditelor Compact sunt investite în construcția și amenajarea depozitelor frigorifice

Pînă la 13 iulie curent, din suma totală de 3,5 mil USD a creditelor acordate în cadrul Programului Compact pentru investiții în infrastructura post-recoltare, 76 la sută au fost utilizați pentru construcția și echiparea depozitelor frigorifice.

Scad ratele dobînzilor la creditele Compact

Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact. Ratele menționate sînt valabile pînă pe 31 august 2012.

1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova

Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova. Frigiderele construite vor avea o capacitate totală de peste 9 600 tone și vor fi utilizate pentru păstrarea și răcirea fructelor și legumelor.

Ghidul Investitorilor în Agricultură este acum disponibil și în limba română

Ghidul Investitorilor în Agricultura de Valoare Înaltă (AVI) din Moldova, care a fost recent publicat în limba engleză de către Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), finanțat de Guvernul SUA, a fost tradus în limba română și este disponibil pentru distribuire tuturor părților interesate.

Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații au desfășurat Adunări Generale

Cele 11 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) au finalizat organizarea Adunărilor Generale, în cadrul cărora au fost aleși sau reconfirmați în funcție membrii Consiliilor de administrare și a fost determinat mandatul acestora. De asemenea, în cadrul adunărilor au fost discutate și aprobate regulamentele de funcționare și organizare a AUAI.

Mai mult

Citește

FPM Moldova Vă urează sărbători fericite! Fondul Provocările Mileniului Moldova  vă urează un an nou fericit și plin de noi realizări! Sărbători Fericite și La mulți ani!... Mai multe companii internaționale și locale sînt interesate să participe la reabilitarea sistemelor de irigare în cadrul Program Circa 30 de companii internaționale și locale sînt interesate să participe în concursurile pentru reabilitarea și supravegherea lucrărilor de reconstrucție a două sisteme centraliza... Reprezentanții AUAI au fost informați despre noile condiții ale programului de credite Compact Președinții și directorii celor 11 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) au fost informații despre noile condiții ale Programului de credite pentru investiții în in...