Un drum modern pentru Republica Moldova

Cel mai bun drum din Republica Moldova Sărăteni-Soroca, după cum afirmă toți călătorii, reabilitat în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA, a fost lansat.

Investiția în modernizarea traseului este de circa 100 milioane USD și a inclus reconstrucția traseului de la intersecția Sărăteni, pînă la intersecția Drochia (drumul R7) cu o lungime de 93 de km, reabilitarea unei porțiuni de 1,8 km a drumului național R14 „Bălți – Sărăteni – M2”, un segment de 1,2 km de drum local  spre orașul Soroca, precum și drumul de acces spre stația de pompieri din r. Soroca de 0,750 km.

Lucrările de reabilitare a traseului au durat 2 ani și au prevăzut reparația a șapte poduri și construcția a altor șapte  poduri noi, inclusiv podul de la intersecția denivelată Sărăteni și podul cu cale ferată  de lîngă orășelul Ghindești. De asemenea, au fost construite circa 22 km de trotuare în localitățile amplasate de-a lungul drumului, au fost iluminați circa 20 de km de drum, s-au instalat în jur de 12 km de parapet din metal, au fost instalate 2113 semne rutiere și peste 9000 de obiecte reflectorizante pentru traseu în porțiunile de drum periculoase etc.

Adițional traseului reabilitat, Programul Compact a reconstruit circa 10 km de drumuri locale care facilitează accesul la școli, primării, centre medicale etc. pentru locuitorii din 20 de comunități din aria drumului.

Potrivit estimărilor, traseu modern va spori securitatea circulației rutiere, ca contribui la intensificarea traficului rutier spre nordul țării și va genera mai multe investiții  în economia țării. 

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.