Istorii de succes

Un drum modern pentru Republica Moldova

Cel mai bun drum din Republica Moldova Sărăteni-Soroca, după cum afirmă toți călătorii, reabilitat în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA, a fost lansat.

Irigarea este deja accesibilă pentru mai mulți fermieri

Circa 80 de milioane de dolari SUA sunt investiți de Guvernul SUA în reabilitarea a 10 sisteme de irigare care va permite irigarea a mai bine de 15 mii de hectare de teren agricol.

Un tînăr de la Ungheni vinde legume în toate rețelele de supermarket din țară, dar și în România

Activitatea de ambalare și distribuire a legumelor întreprinderea a început-o cu doi ani în urmă. Inițial, sortarea legumelor se făcea manual, iar ambalarea cu ajutorul unui utilaj foarte simplu, achiziționat cu 6 mii de euro. Totuși, aceasta presupunea implicarea unui număr de 30 de muncitori care reușeau să sorteze zilnic o cantitate de 7 tone de legume – prea mică pentru a face față cererii de pe piață.

Irigare accesibilă pentru circa 9000 de fermieri

Circa 80 de milioane de dolari SUA va aloca Guvernul SUA pentru reconstrucția a 10 sisteme de irigare care va permite irigarea a mai bine de 15 mii de hectare de teren agricol prelucrat de peste 9 mii de fermieri. Contractele au fost deja semnate cu companiile de construcție, iar lucrările au demarat la mai multe sisteme.

Mai multe spații de depozitare a fructelor și legumelor

Spațiile de depozitare frigorifică a fructelor și legumelor din Republica Moldova s-au extins cu peste 19 mii de tone, datorită creditelor Compact acordate antreprenorilor din sectorul agricol.

Reconstrucția drumului pe final

Reconstrucția drumului Sărăteni-Soroca, efectuată din fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact, este pe ultima sută de metri. Pînă la începutul lunii iunie curent, peste 70 la sută din lucrările de reabilitare a traseului au fost efectuate.

Traseul Sărăteni-Soroca din drum național s-a transformat într-un itinerariu arheologic de valoare

Recent în comuna Brînzenii Noi, raionul Telenești, în cadrul lucrărilor de excavare realizate în contextul reabilitării drumului Sărăteni-Soroca, a fost descoperită o așezare preistorică din perioada neoliticului, ce datează cu circa 5 mii ani î.e.n.

Apa pentru irigare tot mai aproape pentru producătorii agricoli

Mai bine de 5 km de țevi pentru magistralele sistemelor de irigare Criuleni și Lopatna au fost instalate, echipamentul uzat și defectat de la stațiile de pompare a fost demontat, iar clădirile stațiilor de pompare sunt în proces de reconstrucție.

Intersecția denivelată Sărăteni

Pe drumul Sărăteni-Soroca, reabilitat în cadrul Programului Compact, a demarat una dintre cele mai grandioase construcții realizate pe drumurile din Republica Moldova în ultimii 20 de ani - intersecția denivelată Sărăteni. Construcția unei astfel de intersecții va fluidiza traficul rutier pe sectorul de drum dar și mai important va spori securitatea rutieră și va reduce numărul de accidente pe acest sector de drum.

Peste 3000 de copii și maturi instruiți în securitatea rutieră

Companiile care reabilitează drumul Sărăteni-Soroca în cadrul Programului Compact au instruit 2639 copii și 186 profesori de la liceele, gimnaziile și școlile din satele raioanelor Florești, Soroca și Telenești amplasate dea lungul traseului Sărăteni-Soroca. Un drum modern trebuie să fie și un drum sigur, de aceea comunitățile au fost informate despre cerințele de securitate rutieră pe parcursul construcției drumului și de prevenire a accidentelor.

Comunitățile monitorizează derularea lucrărilor de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca

Localitățile de-a lungul drumului Sărăteni-Soroca, reabilitat în cadrul Programului Compact participă activ în verificarea corectitudinii lucrărilor de construcție efectuate. Fiecare localitate din cele 12 comunități din zona drumului reabilitat și-a creat Comitete pentru monitorizarea impactului social, care întrunesc locuitori din aceste sate care se bucură de încrederea comunități.

Profitul agricultorului nu trebuie să fie determinat de disponibilitatea comercianților intermediari

Compania SRL ”VICMAR-AGRO” din satul Grimăncăuți, raionul Briceni a fost constituită în 2002, avînd ca activitate de bază creșterea și comercializarea fructelor și pepinieritul. Întreprinderea deține peste 105 ha livezi de măr, dintre care 50 ha sînt livezi pe rod cu o varietate de soiuri de mere de vară și toamnă, care permit o perioadă de păstrare mai mare.

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare

Gospodăria țărănească ”SV Fruct” din orașul Edineț are o afacere în domeniul pomiculturii de 9 ani. Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia. Merele și prunele produse aici se deosebesc prin calități gustative și nutritive, fiind la mare căutare atît pe piața autohtonă, cît și în afara țării.

Proiectarea detaliată a sistemelor de irigare

Echipa locală de ingineri ai companii responsabile de proiectarea sistemelor de irigare în cadrul Programului Compact desfășoară în prezent mai multe studii și evaluări pentru efecturarea proiectării detaliate a acestor sisteme.

Vizită de studiu în Portugalia

Președinții Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI), reprezentanții FPM Moldova și CPM au întreprins în perioada 25 februarie – 3 martie curent o vizită de studiu în Portugalia.

Tranziția la agricultura performantă

Tranziția la agricultura performantă este un proces complex care poate reuși doar datorită sinergiei eforturilor atît a femeilor, cît și a bărbaților.

Drumului Sărăteni-Soroca

Ambasadorul SUA William MOSER și Prim-ministrul Vlad FILAT au parcurs pe 2 aprilie cu bicicleta circa 10 km din cei 93 de km ai drumului Sărăteni-Soroca, care vor fi reabilitați în cadrul Programului Compact.

ACED contribuie la sporirea profiturilor producătorilor agricoli din Republica Moldova

În trecut Iulia Murea lucra în calitate de funcţionar public într-un birou cu aer condiţionat şi probabil că ar fi continuat aşa şi pînă în prezent dacă cîţiva ani în urmă nu ar fi schimbat viaţa la oraş cu ceea ce ea numeşte aventură agricolă.

Vor fi lansate inovații privind gestionarea datelor pentru managementul eficient al resurselor de apă

Procesul de gestionare a resurselor de apă va fi simplificat datorită unor sisteme informaționale care vor fi lansate în cadrul programului Compact.

Fructele autohtone pot concura cu cele vîndute pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare

Gospodăria țărănească ”SV Fruct” din orașul Edineț are o afacere în domeniul pomiculturii de 9 ani. Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.

Mai mult

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.