Comunitățile monitorizează derularea lucrărilor de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca

Localitățile de-a lungul drumului Sărăteni-Soroca, reabilitat în cadrul Programului Compact participă activ în verificarea corectitudinii lucrărilor de construcție efectuate. Fiecare localitate din cele 12 comunități din zona drumului reabilitat și-a creat Comitete pentru monitorizarea impactului social, care întrunesc locuitori din aceste sate care se bucură de încrederea comunități.

 

Membrii acestor Comitete reprezintă diferite grupuri sociale sau instituții din localitate, cum sînt instituţii medicale, educaţionale, de asistenţă socială, dar şi administrația publică locală și organizaţiile neguvernamentale. Astfel, în componenţa comitetului sînt şi elevi, pensionari, cetăţeni ordinari, iar cel puţin  30% din membri acestora sînt femei. Totodată, forurile respective întrunesc  și reprezentanţii companiei de supraveghere a lucrărilor de construcție a drumului,  FPM Moldova.

 

Crearea comitetelor comunitare pentru monitorizarea lucrărilor de construcție este o practică nouă pentru proiectele de asistență internaționale care prevăd investiții pentru reabilitarea infrastructurii drumului. Supravegherea propriu-zisă a lucrărilor este efectuată de o companie specializată în astfel de servicii, iar Comitetul va avea rolul să comunice acestei companii despre orice abatere observată de oamenii din comunitate şi felul în care aceștia văd  soluţionarea problemelor apărute.

 

În același timp, Comitetul pentru monitorizarea impactului social va mai urmări și care este impactul asupra mediului ambiant care ar putea rezulta din lucrările de reabilitare a drumului.

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.