Mai multe spații de depozitare a fructelor și legumelor

Spațiile de depozitare frigorifică a fructelor și legumelor din Republica Moldova s-au extins cu peste 19 mii de tone, datorită creditelor Compact acordate antreprenorilor din sectorul agricol.

Pînă la începutul lunii iunie 2014 au fost oferite 34 de împrumuturi pentru investiții în infrastructura post-recoltare, dintre care majoritatea au fost investite în construcția sau reutilarea depozitelor frigorifice. De asemenea, agricultorii au investit resursele din credite în procurarea echipamentelor pentru sortarea și prelucrarea fructelor și legumelor, construcția serelor, procurarea mijloacelor de transport pentru transportarea produselor agricole pe piața de desfacere etc. Aceste investii le oferă posibilitate agricultorilor să fie flexibili la cerințele pieței și să fie fermi în negocierea unor prețuri mai avantajoase pentru produsele agricole.

Totodată, mijloacele financiare acordate în cadrul programului de credite Compact au generat investiții adiționale în domeniu. Astfel fiecare dolar SUA din împrumuturile Compact a generat investiții adiționale în infrastructura post-recoltare în valoare de 1,3 dolari SUA.

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.